Gibraltar dag 7 og 8

31.01.2007 @ 20:11

Gibraltar dag 7 og 8.

 

Sola skinner igjen. Har vært regnfullt sia stormen i helga. Rett utafor vinduet driver to menn med å undersøke en klippevegg som ser porøs ut. Sandskiferaktig. Bra, ingen vil vel ha et jordras rett ned på hotellet. To ville hunder står rundt dem og bjeffer. Kjell Magne har lagt merke til at de spretter opp klippene. Kanskje fuglehunder? Apropos sand. En deltaker i Challenger turneringene, R. Schmidt,  e anklaga for å være sandbagger- dvs. en som spiller ratingen sin ned for å vinne pengepremier beregnet på lavere ratete spillere. Han har vunnet 10 000,- så langt på denne strategien. I 2004 stod han oppført med ca.2220 i rating og noen mnd etterpå hadde han ca.1970. Et helt uforståelig tall når man ser på spillet hans (han vant da også en tilsvarende turnering på Benidorm  flg en av The Others). Emil Agdestein slo han i runde 2 ved å vinne på tid i det 40 trekket! Da jublet mange rundt. Og selv dommeren så ut til å like å dømme han til tap på tid. I flg dommeren kan de ikke gjøre noen ting med sandbaggere når de allerede har fått lov til å starte turneringen. I denne turneringen e det mulig å vinne 40-50 tusen kroner på denne måten. I Norge er pengepremiene lave, merkelig nok, og særlig i de lavere ratede klassene, så vi har vel ikke hatt dette problemet. Vel har vi nordpå vært usikker på spillestyrken til uratede russere, men om de skulle vinne to tusen koner (maks) for en klasseseier, e det penger vi godt kan unnvære.

 

Æ kjenner ikke til om Norges- eller andre lands sjakkforbund, eller enkeltarrangører har praksis for slike problemstillinger.  Et forslag kan jo være å plassere spillere i klasse basert på sitt beste rating tall de siste 5 årene. Og la uratede ha egne premiestruktura. Det har sine poenger å ha en klar politikk på dette. Æ har sjelden vært opptatt av pengepremiene da de alltid har vært relativ lave i Norge, men de vil øke også hjemme på berget. Og store pengepremier i de lavere klassene gir stor deltakelse.  Lysten til å delta i en turnering kor æ vet det stiller sandbaggere e ikke fristende. I dag fikk vi brev om vi ønsker å delta neste år. Det frister, men æ foreslo at de luker ut de åpenbare ratingjukserne. (en anna sak  at æ nu e over 2200 i rating, men NNM elller lignende burde fikse dette. Å beholde rating i Nord Norge e håpløst)

 

Så da får vi enten slå dem eller stige i rating selv. Og det siste kan bli vanskelig. Torben og æ har virkelig fått erfare ka spilletrening, åpningsforberedelser m.m. har å si i sjakk. I går stod vi begge helt greit mot hver vår IM igjen, og som så mange ganger før her oppe (ja det e her oppe fordi verden sett nordfra e oppover!), og så spilte vi for upresist, eller ble tatt på senga av en liten fiks kombinasjon eller lignende. Hvis noen husker ka æ skreiv før vi dro hit på Tromsø sjakklubbs gjestebok, så va æ inne på dette med å tenke med levra, dvs. spille trekk som underbevisstheta `bestemmer` (inspirert av Zarathustra).  Altså det at sjakkdogmer som oftest bestemmer variantberegninger eller vurderinger. Æ har hatt flere stillinger her kor dogmene har bestem at ”dama kan da ikke settes i slag” eller ”isolert bonde =svak” eller ”æ kan da ikke gi en kvalitet”, der nettopp det å bryte disse reglene ville ha gitt stillinger med klar fordel/vinst. Argh! Men sånn går det når tida e knapp, talentet begrenset og hodet mer tåkefullt enn klippene i Gibraltar. 

 

I dagens Challenger turneringsparti vant æ partiet pga at motstanderen tapte pga at mobilen ga lyd fra sæ. Det va en kjedelig sak. Han mottok bare en tekstmelding og æ va rimelig flau over å påpeke overfor turneringslederen at så skjedde. Men med vitner i nærheten måtte han dømmes til tap. Men han ga sæ ikke uten å anke avgjørelsen og gestikulere og protestere høylydt. Får æ poeng i morra kan æ kanskje innkassere en sammenlagtpremie. Det e verdt å stå opp i hvert fall selv om det føles veldig tungt nu. Det va en seier som smakte vondt og i slike situasjona synes æ hele regelen e bak mål.  Uansett ble æ satt helt ut og måtte ty til en utepils i lag med Kinnel Bendel Brandy (navnet han e registrert med på hotellet, matløsta, samt favorittdrikke) og Torben.

Når vi kom te brettet igjen , viste dæ æ at æ skulle spille mot en indisk FM som het Rao. Bare navnet fikk mæ til å få vondt i jekslene. Tannlegen som satte tannregulering  på mæ i si tid i Narvik, het nemlig Rao. Rao e en talentfull guttunge som maskingeværte ut trekkan og æ måtte få Torben til å hente væske for å holde ut. Det ble remis te slutt. Han FMen æ spilte remis mot for to daga sia kom forbi. Æ sa te han at om æ tapte den stillinga ville æ slutta med sjakk. Nok får være nok. Torben vant vanvittig fort og Kinnel vant rett etterpå mot en +2100 spiller. Dermed har vi alle 3,5 av 8.  Akkurat nu e det reneste Hitchcock utenfor- vi har aldri sett flere måser- de fylle det lille vi ser av himmelen. Merkelig. Inderne imponerer her. Det e tydeligvis landslagssamling for juniorene. I går spilte vi team blitz med maks rating sammenlagt for to spillera på 4600 i rating,  kor vi skulle gjøre annethvert trekk uten å samsnakke. Æ spilte i lag med U18 verdensmesteren Harika. Det va vanskelig. Ho kunne ikke 1…d5 og kunne ikke siciliansk så vi fikk kun 1,5 av 5 poeng. Turneringa ble vunnet av bl.a. bullethaien Verdenotte på ICC (Joachim har balletak på han). Nakamura for eksempel sleit i lag med en amatør mens Torben ikke va surere på IM Dworakoska som slo han tidligere på dagen, enn at de stilte i lag. Menn og kvinner går sjelden bra i hop og heller ikke på sjakkbrettet. Det stod for øvrig en artikkel i Chessbase i går om at det visstnok skal være vitenskapelig bevist at det e forskjell på kjønnene hva angår hjernekapasitet. Vel som forsker e uenig. Som æ skreiv før æ dro e det ikke kapasitet det kommer an på, men prioritering. Vi menn tenker på sex veldig ofte nemlig, kvinner ikke. Kvinner dominerer de vitenskapelige lærestedene nu, det e bare snakk om tid før de overtar sjakktronen.


I middelhavski sardinski svimski

29.01.2007 @ 22:19
Dag 6 e unnagjort. I går va det hvildedag i maters. Torben vant i mastersturneringa mot han æ slo i går, mens KM og æ spilte remis. Torben og æ har vel ratingprestasjona rundt 2300. Men nu tar det på. Æ tapte unødvendig i challenger turneringa i morrest og overså vinsten mot FMen i dag. Ergerlig, men hodet og kroppen e ikke lenger med. Forkjølt og stuptrøtt. Men midt i all klaginga har æ det toppers. Den 85 årige veteranen med lupe sa at sjakk e det morsomste vi kan gjøre med klær på. KM og Torben va oppe på klippen i dag. Og selvsagt hoppet det en apekatt på hodet til Kjell Magne. En rekke ordspill forme sæ.....

Lørdag va vi ute på spansk side, La Linea. Dørvaktene der va sannsynligvis de samme som banka Azmaiparashvili i si tid. For en svensk spiller fikk sæ en rett høyre ganske så umotivert. Været hadde slått om og det hølja ned, for første gang på 3mnd. Æ har aldri vært så våt med klær på! Det blåste friskt og middelhavet har slått inn i klippen hotellet ligger på så det rister. Heftige greier. Ellers e det riktig så koselig her. Har avtalt med et par stormestere å ta kontakt hvis det blir nokka av  Arctic challenger. Det samme gjelder dette MOnroi systemet. Ganske så genialt. Dette bør vi skaffe oss til Norge. Biligere enn sensorbrett ihvertfall.

KM og Torben kom akkurat med et par skummende. Vi får analysere litt.

Lev pent!

Gubraltar Dag 4 og 5

27.01.2007 @ 21:49

Æ vant Challenger turneringa og Torben delte 2 plassen! Vi e rimelig fornøyd ja. I morra begynner den andre Challenger turneringa. Æ skal delta mens Torben heller vil "slappe av". Æ deltar i den andre morraturneringa også fordi det e gode premier for de to beste sammenlagt. Men helst ville æ at turneringa kunne slutta nu. 10 partia på 5 daga e slitsomt. I hovedturneringa går det tregere. Dvs æ vant idag mot en 1900 spiller mens Torben tapte mot Stefanova. Torben har tydeligvis satt sæ fore å møte alle de hotte sjakkdamene her oppe. Æ har 2,5/5 mens Torben og KM har 1,5 av 5. Alle har dog gjort det bedre enn ventet. Torben har f.eks. møtt 4 stk. over 2400 i rating. Dette e en sånn turnering kor man sraffes av å tape mot  en GM med å møte en IM eller en ny GM. Både Torben og æ har stått helt greit mot våre tittelholdere, men så vise forskjellen sæ mellom amatøra og de mer proffe. For de de proffe spiller ufortrødent videre og venter på den lille feilen som kommer før eller siden. Vi har en bratt læringskurve dog. Det e tilsynelatende ikke langt opp, men vi må skjerpe oss på samtlige felter av partiet for å holde de "like stillingan". I går hadde æ den drømmestilling mot Ketevan , men va så slitenb og glad over å ha vunnet Challenger at æ bare fløtta brikkan og overså penetreringa hennes i a-linja.

Vi har det ok her. Akkurat nu sitt alle nordmenn her og spille lynsjakk m.m.Dette inkludere The others også. Vi sdra til spansk side nu og sjekke utelivet på den sida av grensen. I går gjorde vi Gibraltar og havna på puben Lord Nelson. Jepp her e gamle sjøslag levanes enda. Høydapunktet va da bandet dro en rocke versjon av Take on Me.

I morra skal vi forsøke å legge inn en Rock tour, dvs. dra opp på klippen. Men sjakk tar tid og oppmerksomhet. Stefanova f.eks. har væt her 3 ganga uten å kommet sæ opp. Oppvokst som æ e under høye fjell, bare må æ opp på toppen. men sjakklig sett e æ fornøyd. Nu skal æ bare kose mæ resten av turneringa. For æ e tross alt på ferie her.


Gibraltar dag 3 og 4

26.01.2007 @ 14:36
Hei, folkens! Blir en kortere blogg i dag. Runde 4 begynner snart.

Sia sist har vi spilt fryktelig mye sjakk. Dvs. Torben og moi staar tidlig opp mens Kjell magne dormer lenge og drar paa sightseeing. Challenger begynner kl 10 og hovedturneringa kl.15. Sia vi bor paa spillehotellet blir det sjakk for alle penga, ogsaa i baren.

I gaar var jeg en heldig mann. Foerst spilte jeg runde 3 i Challenger og stod til tap etter vaa ha forsoekt meg paa en spansk (sic) aapning. Men han visste ikke kem han moette, saa jeg slo paa lynmodusen og svindla han til Malaga. Han ble saa frustret at han ga opp i en remisstilling! (Kh4 saves the day i sluttstillinga)Torben vant greit og det samme gjorde han i dag og har 3/4.  Jeg moette den hoyeste rangerte i dag og spilte Geller-gambiten. Her burde jeg dundra paa med 16 d5!! men saa ikke Dxf3 etter sxe5-sxf3 osv. Vel, for aa vinne maate jeg slaa paa lynmodusen og han bukka i trekk 40! da hadde jeg greid tidskontrollen med 0 sekunder igjen paa klokka. Dermed har jeg 4/4 og liger an til en liten pengepremie om jeg ikke dummer meg helt ut i siste runde.

I masterturneringa sleit Kjell magne og Torben mot kvalifisert motstand (begge over 2400) og tapte etter aa ha staat helt greit. Jeg kom ut kneppet svakere enn Stormester (GM)  Bellon, men jeg bukket ikke som jeg gjorde mot GM Sulskis. Det gjorde derimot han! Han saa ikke Kf3 og med Kf4 istedetfor f4 ville jeg ha vunnet!! Ergerlig, men det gaar an aa ta poeng selv mot stormestre. I dag moeter jeg IM Ketevan Arakhmia mens Torben moeter IM Irina Krush, som har gjort stor inntrykk paa oss. Vi har invitert henne til Tromsoe i august. Kjell Magne har overkommelig motstand paa 2140 ca.

Vi har det bra , men Torben og jeg e rimelig sliten. men nu e det helg og Gibraltars uteliv maa testes ut. det heter at sentrum e stappfull fredag og loerdag. Hores fint ut, men sentrum e lite. Bare jeg kommer meg til brettet kl 10 i morra...foelg med paa live-brettet......

Viessut buoragijt!


Gibraltar 1

10.01.2007 @ 15:26

Gibraltar

  

Dag 1 og 2.

 

Gibraltar e en idyllisk plass med en stor kampestein i midten, +600 meter høy. De e så glad i den at de må se den på kveldstid også ved å rette svære lyskastere mot den. Måsene ser heftige ut i skinnet langt oppe. Apropos måser. Torben ble vekket første morra av en måse som stod og skreik utafor hotellvinduet. Han sa han ikke ville lagt merke til det om ikke Kjell Magne kvelden før plutselig hadde sagt. ”Gutta, høre dokker fuglesang?”. ”Hæ?” sa vi i kor. Tvn stod på og vi hørte nada, som det heter her. De fleste snakker spansk sæ i mella men kommuniserer på engelsk ”offentlig” som en innfødt sa te mæ. Mange bor da også i den spanske byen som e sammenvokst med Gibraltar. Vel, måsene skriker ikke på spansk. Det va de samme velkjente vrælene som vi e vant til lenger nord. Sjekk mer om Gibraltar på Wikipedia. Gibraltar har vært britisk siden 1700 tallet etter en krig, ka ellers. Spania ønsker selvsagt klippen tilbake, mens folket her nekter. En folkeavstemning sa klart nei til en delt spansk-britisk løsning. Kjell Magne har visstnok et snev av forelskelse. Torben og æ snev av forkjølelse. Eller kanskje det e allergi. Vi tok inn på Hotell Bristol som i flg dem selv e et 3 stjerners hotell. Torben fant ut at hotellet bør omdøpes til 3-strålers hotell etter effekten på dusjhodet. Alt e teppebelagt, selv badet. Og korridoran e smale og lange. Venter nesten å se en liten gutt på trehjulssykkel. Gibraltar har smale og trange gater generelt. Bilene bærer preg av det og alle bruker moped i stedet for. I morrest fant vi ut at vi sku bytte hotell, til spillehotellet, Caleta.4-strålers hotell med fliser. Vi har tatt inn på et familyrom og har det riktig så flott med rock-view- hvilket betyr at vi ser rett inn i en klippevegg. Endelig har vi fått tak i adapter til pcn, men det blir ikke mye surfing, og neppe så mange rapporter heller.  Det koster 70,- for en time!

 

Torben og æ deltar i Challenger turneringa for spillere under 2200. En 5 runders turnering med store pengepremia. To turneringer spilles etter hverandre med sammenlagt premie i tillegg. Denne turneringa kan også kan følges live på nettet. Æ har i hvert fall spilt på sensorbrett begge partian. Æ har starta med to seire mens Torben gikk på tap i dag. Men det va så vidt vi rakk fram tidsnok. Mens vi venta på taxi kom det et svært demonstrasjonstog forbi. Det va offentlig ansatte i forsvarsdepartementet som demonstrerte mot en planlagt privatisering. Privatisering av forsvaret?? Herre, verden vil bedras. Vel, taxian kom ikke fram blant plakatbærerne og en knapp halvtime forsvant på klokka. Det deltar også flere nordmenn- The others som vi kalle dem. Alle har vel gjort som forventa i begge turneringan. Det oppstod fort rykter om sandbagging (”ratingjuks”) blant noen østeuropeiske deltakera i Challenger turneringa. Vel tiden får vise om dette bare e stereotypisering eller reelt.

 

I hovedturneringa stod Torben for den norske prestasjonen i dag da han spilte remis  mot IM Kristjansson. Han burde spilt videre i sluttspillet. Æ ”ga vekk” en remis til GM Sulskis (Vi bruke det nye systemet MonRoi så partian kan følges live-dvs. blant de beste 30-40 bordene ihvertfall). Dvs. det va samme visa som før- amatøren kommer likt ut og inn i sluttspillet, og så kommer en feilvurdering og GMen vinner sikkert. Æ så rett og slett ikke forsvarstrekkan hannes på slutten. Å bukke hjelper heller ikke. I går vant alle. Æ spilte mot en gammel mesterspiller som va eldre enn Kortsjnoi , tunghørt, brukte stokk og forstørrelsesglass. Det va et moro parti i min sedvanlige tvilsomme skandinaver. Torben vant med sin nye isolani-patent. Spill en åpning kor motstanderen får en isolertt bonde i sentrum. Bytt alle lette offisera og ta bonden. Kjell Magne stabla opp et monsterangrep mot en +2100 spiller og vant elegant.

 

Ellers deltar det enormt mange tittelspillera, verdensstjerner og legender. Akopian og Nakamura tapte mot kvinne IMene Krush og Ketevan (nokka). Adams spille sterkt og e storfavoritt. Min helt Kortsjnoi vant i går og remiserte i dag. Nu ska æ ned i baren, ta en urte-te og logge mæ på nettet. Der sitter det tonnevis med ratingpoeng og æ har allerede nevnt Arctic Chess tournament i august i Tromsø for noen.  Nu må dokker ta en beslutning der nord så vi får den terminfesta!

 

hits